Camp Street Residence

Location:

New Orleans, LA

Project Size:

9,150 Square Feet

Renovation of this historic residential apartment building underwent two iterations of TPA design in 1988 and again in early 2016. The initial design created three simple, identical multi-family floor plans above the ground floor art gallery and work space. As the building came into new ownership, the clients’ needs shifted toward a single-family residence with an open floor plan.

The concept of connection also informed building methods. During construction the masonry walls, originally covered with plaster, were exposed in the first floor spaces. New structural beams at the rear façade permitted installation of a large three-panel sliding glass door to connect the exterior patio to the first-floor entertainment space. Changes in use allowed greater openness in an existing utilitarian egress stair, transforming it into a feature that links the ground-floor social spaces to the more private living areas above.

Project Awards

  • ENR Texas & Louisiana — Award of Merit, 2016